Salı, Mayıs 26, 2020

YÖK üniversitelerde dijital ortamda gerçekleştirilebilecek sınavların temel ilkelerini belirledi

YÖK üniversitelerde dijital ortamda gerçekleştirilebilecek sınavların temel ilkelerini belirledi.
(https://www.aa.com.tr/tr/egitim/yok-universitelerde-dijital-ortamda-gerceklestirilebilecek-sinavlarin-temel-ilkelerini-belirledi/1853625)

Bu haberi görünce hemen gidip okumaya başladım, haberde 

"Koronavirüs salgını nedeniyle, 2019-2020 eğitim ve öğretim yılı bahar döneminde dönem sonu sınavları ile bu eğitim ve öğretim yılına ait diğer sınavların yüz yüze gerçekleştirilmeyeceği, dijital imkanlar veya ödev, proje gibi alternatif yöntemler uygulanarak yapılmasına ilişkin YÖK kararı, 11 Mayıs'ta üniversitelere bildirilmişti.

Bu kapsamda, uzaktan öğretimdeki değerlendirme süreçlerinde; dijital ortamlardaki gözetimli ya da gözetimsiz açık uçlu ya da çoktan seçmeli çevrimiçi sınavlar, ödevler, çevrimiçi kısa sınavlar, projeler, Öğrenme Yönetim Sistemi (ÖYS) etkinlikleri, ÖYS kullanım analitikleri ve benzeri uygulamalar kullanılabilecek.
AA muhabirinin YÖK yetkililerinden aldığı bilgiye göre, bu kararın ardından YÖK bünyesinde çeşitli üniversitelerden uzaktan öğretim alanında uzman öğretim üyeleri tarafından oluşturulan komisyon, dijital ortamda yapılacak ölçme ve değerlendirmeye ilişkin ilkelerin çerçevesini belirledi.

Kararlar salgın dönemiyle sınırlı olacak

Komisyonca belirlenen genel ilkeler, YÖK Yürütme Kurulu tarafından son hali verilerek üniversitelere yazı ile duyuruldu.
Yazıda, YÖK üniversitelerden, dijital ortamda yapılacak ölçme ve değerlendirme süreçlerinde küresel salgın dönemiyle sınırlı olmak kaydıyla uygulanması gereken genel ilkeleri göz önünde bulundurulmasını istedi.
Buna göre, küresel salgın döneminde dönem sonu başarı puanlarının hesaplanmasında çevrimiçi sınav puanlarının yanı sıra mümkün olduğunca ödev, proje, tartışma ile ÖYS aktivitelerine katılım gibi değerlendirmelerin de teşvik edilmesi sağlanacak.
Dijital ortamlarda yapılacak sınavlarda "şeffaf ve denetlenebilirlik" esas alınarak, ÖYS'nin veya dijital ortamların izin verdiği sınav güvenlik tedbirleri uygulanacak.
Bu tedbirler arasında soruların rastgele seçilmesi, tam ekran ve tarayıcı kilidinin işlevselleştirilmesi bulunuyor.
Üniversitelerde çevrimiçi sınav uygulamaları konusunda öğretim elemanları ve öğrenciler için bilgilendirme ve eğitim faaliyetleri yapılacak." denilmekteydi. Haberin giriş kısmında vurgu yapılan ÖYS (Öğrenme Yönetim Sistemleri) kulanımının önerilmesi tarifi yapılan birçok özelliğin kullanılmasına olanak sağlayabilecekti. Örneğin, "soruların rastgele seçilmesi, tam ekran ve tarayıcı kilidinin işlevselleştirilmesi" bu özellikler şimdilik ancak ÖYS kullanımıyla olanaklı görünüyor. 
Haber bana daha önce paylaştığım bir yazımı hatırlattı "Doğu Akdeniz Üniversitesi, Sanal Öğrenme Ortamı" aşağıda sisteme giriş ve giriş sonrası gelen iki ekran çıktısını paylaşıyorum.
 

Sisteme giriş yapıldıktan sonra YÖK'ün son duyrusunda tanımı yapılan "..soruların rastgele seçilmesi, tam ekran, hersayfada bir soru, soru cevaplandıktan sonra geri dönememe, sonuçları bir kez gönderme, bütün sınav tamamlandıktan sonra sonuçların açıklanması ve tarayıcı kilidinin işlevselleştirilmesi .. " gibi özellikleri taşıyan ve geçen hafta gerçekleştirdiğimiz bir örnek sınavın ekran çıktılarıda aşağıda;
 

ÖYS olarak kullandığımız sistem aynı zamanda Microsoft-Teams uygulaması ile tek kullanıcı / tek şifre (Single Sign On, SSO) olarak çalıştığı için (EMU-VLE) MS-Teams uygulaması içinden ÖYS sistemine ulaşabilmek ya da ÖYS sistemi içinden ÖYS sistemi içinden MS-Teams toplantıları ayralayıp öğrencilerle paylaşmak mümkün olabilmektedir. Aşağıda bunlara örnek iki ekran görüntüsü paylaşıyorum;

Sonuç olarak, YÖK'ün belirlediği "üniversitelerde dijital ortamda gerçekleştirilebilecek sınavların temel ilkeleri konusundaki" kriterlere Doğu Akdeniz Üniversitesi, Uzaktan Eğitim Enstitüsünde kurguladığımız Sanal Öğrenme ortamı tamamıyla uyumlu olarak çalışabilmektedir. :-) 

Ne de olsa, aklın yolu bir diye söylemiş atalarımız.

M. Yaşar Özden









Hiç yorum yok:

Yorum Gönder