Çarşamba, Ekim 20, 2010

Neden Bilgisayar Öğretmeni Olur?

Merhaba: 

Geçenlerde katıldığım bir toplantıda katılımcılardan birisi benim "Bilgisayar Öğretmeni" bu ülke için çok önemlidir ve Milli Eğitim Bakanlığı'nın bir an önce ilköğretim ve Lise programlarında gerekli ve yeterli Bilişim eğitimini vermek üzere gerekli düzenlemeleri yapmalıdır önermeme katılmadığını söyleyip bu görüşünü 

"Dünyanın neresinde bir araç için öğretmen yetiştiriliyor, siz hiç cep telefonu öğretmeni yetiştirildiğini gördünüz mü" deyince ne yapacağımı şaşırdım bu yüksek bilgi seviyesi karşısında. 

Hemen düşünmeye başladım doğru etrafta "Çamaşır makinası öğretmeni, tebeşir öğretmeni ve silgi öğretmeni...." yoktu, ama aklım gene de karışıktı, nedenine gelince bu saydığım araçların hiç birisinin mühendisliği ve bilimi de yoktu. :-) örneğin, tebeşir mühendisi yoktu ama Bilgisayar Mühendisi/liği vardı, 

Silgi Bilimi/leri yoktu ama Bilgisayar Bilimi/leri vardı. Biraz daha araştırınca, bu yıl ÖSYM tarafından yayınlanan bir tabloda (TABLO 4) 4 yıllık lisans programları arasında içinde bilgisayar (bir araç) kelimesi geçen tam 337 adet program buldum. 

Bu bana çok ilginç geldi bir araç için 337 değişik 4 yıllık program açılmış ve 12313 kontenjan ayrılmış. :-) demek ki, 12313 kişi bir araç ismi verilen bölümlerde okumak için gelecek. :-) 

Bu bilgilerin ışığında, mühendisi, bilimi olan aracın öğretmeni de gerekir dersem çok mu? abartmış olurum. 

Saygılarımla, 

M. Yaşar Özden

4 yorum:

kvacoli dedi ki...

hocam peki bilgisayar öğretmenliğinin geleceğini nasıl görüyorsunuz her geçen gün ders sayımız ve atamalarımız düşüyor ne olacak bu ülkenin sonu gibi bende soruyorum. "ne olacak bilgisayar öğretmenlerinin sonu :)"

Unknown dedi ki...

Sayısal ve güzel net bir cevap olmuş hocam kesinlikle. Zaten ben anlamıyorum Milli Eğitim Bakanlığımızı ve uyguladığı sistemleri. Bakanlıkça da olmak üzere bir çok kurumun ortak sloganı Türkiye Bilişim ile Kalkınıyor! deniliniyor obur taraftan Bilişim dersleri kaldırılınıyor. Bilgisayar dersleri not yetkisi olmayan dersler halinde getiriliniyor. Öğrencilerimize temelden Bilgisayar ve alanları ile ilğili öğretim vermezsek bizden ne bilişim ülkesi olur ne de bu sektörde kendi yerli ürünlerimiz olur. Dogal tabiki hazır ürünü kullanmayı bilmezken!

Bilişim Notları dedi ki...

Ellerinize sağlık sayın hocam..Bilmiyorum bu yazıyı aklı karışmış olan yetkililer de okur mu?!!

aSa dedi ki...

saygılarımla hocam...bu bakış açısı("Dünyanın neresinde bir araç için öğretmen yetiştiriliyor, siz hiç cep telefonu öğretmeni yetiştirildiğini gördünüz mü?") aslında, bize pembe umutlarla gösterilen bilgisayar öğretmenliğinin popülaritesinin ne seviyeye geldiğini göstermektedir...