Üyesi olduğum bir listede gelen bir mesajda aşağıdaki haber yer alıyordu:
(Bilgisayar Bilimi Eğitimi Bütün seviyelerde zorunlu olsun)
Bu konuda yıllardır yazıp, söyleyip duruyorum, az kaldı dışarıdakilerden duyup yeniymiş gibi bize de dayatmalarına. Buna da şükür mü? demeliyim. İkna olmak için daha bekliyoruz?
Aslında adamlar (A.B.D.) bu işi bayağı ciddiye almaya başladılar bile;
Bu konuda o kadar Türkçe yazdım bir faydası olmadı bi zahmet orijinalinden okuyun diye yazmaya başladım ama gene de dayanamadım :-)
"Washington Gov. Jay Inslee signed House Bill 1813 into law today. The law establishes K–12 education standards for computer science courses, in addition to providing scholarship funds for teachers to get trained in computer science education and establishing related standards for teachers."
Temel eğitimde bilgisayar bilimi dersleri için standartlar belirlenmiş, ve bu alanda eğitim almak isteyen öğretmenler için burs verilmesi karara bağlanmış. Biz bu işe 90'larda başlamıştık, ama dert değil şimdi bu anglosaksonlar gelir ve bizi geçerler ve bizde onların standartlarını kullanırız.Bu haberleri görünce uzgörüsü muhteşem sayın "MEB Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürü Faruk Yelkenci" nin kulakları çınlasın demeden geçemiyorum. MEB bu arkadaşı bir süreliğine ABD'ye gönderse iyi olur dönünce hepimizden çok Bilgisayar Eğitimcisi kesilebilir. ne dersiniz.
Olmazsa da kendisi bilir çünkü A.B.D. de bizden çok farklı durumda değil onlarda çağı yakalama da geri kaldıklarını düşünüyorlar ve nasıl çözüm üretiriz konusunda yoğun çaba harcıyorlar (biz uyurken). Durumu tam anlayabilmek için bir bağlantı paylaşacağım kısaca alıntı yapacak olursak;
The U.S. education system isn't adequately preparing students to use technology for problem-solving, according to a newly released analysis, which recommends what public schools and businesses can do to address that problem. Change the Equation, a Washington-based organization promoting science, technology, engineering, and math, or "STEM" studies, looked at how American millennials — the first "digital natives" because they were born after the Internet — fared in an international study of adult skills in 19 countries.
Yukarıdaki alıntının Türkçe meali "A.B.D. eğitim sisteminin yeni nesilleri teknoloji kullanarak problem çözme becerileriyle donatmadıklarını söylüyor. Washington menşeyli "Change the Equation" kuruluşunun sitesinde paylaşılan bir çalışmada çok ilginç sonuçlar var.
Düşük seviyedeki teknoloji becerilerinin A.B.D.'ye yüksek maliyeti? ve bu konuda ne yapabiliriz? sorularının cevabı için yazının başına dönebiliriz :-)
Eller gider Mersin'e biz gideriz tersine...
Saygılarımla
M. Yaşar Özden
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder